Terug naar het overzicht

200 jaar Willemsvaart: Zwolle naar Zee

De Willemsvaart is jarig! Op 24 augustus 1819 werd de Willemsvaart in Zwolle, vernoemd naar Koning Willem I, officieel geopend. Zwolle kreeg daarmee zijn lang gewenste rechtstreekse verbinding met de IJssel. De vaart heeft dienstgedaan tot ze in 1964 door de opening van het Zwolle-IJsselkanaal haar oorspronkelijke functie verloor. Het is dit jaar dus precies twee eeuwen geleden dat de Willemsvaart werd geopend. En hoe kunnen we daar nou op een betere manier bij stilstaan dan aan de Willemsvaart zelf! Beleef 200 jaar Willemsvaart en ga mee terug in de tijd. Bezoek tot en met 5 oktober de expositie Zwolle naar Zee bij RAW Space, aan Willemsvaart 21 in Zwolle.

Expositie Zwolle naar Zee
Op 24 augustus 1819 voer het jacht van koning Willem I, volgeladen met Zwolse en Overijsselse notabelen, door het nieuwe kanaal vanuit de stadsgracht naar de IJssel en weer terug. Daarmee was de vaart geopend. Zwolle had het eindelijk voor elkaar: een directe verbinding met de IJssel. Toegang tot zee, dáár was het de stad steeds en vooral om te doen. Dit ging met vallen en opstaan. De expositie Zwolle naar Zee geeft u een kijk achter de schermen. Met animaties, film en veel historisch kaart- en fotomateriaal krijgt u een duidelijk beeld van de geschiedenis op en om de Willemsvaart.

De expositie is t/m 5 oktober gratis te bezoeken, open van donderdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, bij RAW Space aan Willemsvaart 21.

Let op: donderdag 3 oktober is de expositie van 11.00 tot 15.30 uur geopend.

Foto: Willemsvaart, 12 december 1937, collectie Spaarnestad, Historisch Centrum Overijssel