Terug naar het overzicht

Overijsselse Erfgoeddag 2021

Aan het werk… met erfgoed! Vrijwilligers en medewerkers van musea, historische verenigingen en andere kleine erfgoedorganisaties in Overijssel zijn van harte uitgenodigd om aan het werk te gaan met erfgoed op de Overijsselse Erfgoeddag 2021 op vrijdag 8 oktober. Het belooft een inspirerende dag te worden waarbij de deelnemers kennismaken met een aantal mooie projecten van Historisch Centrum Overijssel en Stichting IJsselacademie en de handen uit de mouwen kunnen steken om zelf aan het werk te gaan met erfgoed met hulp van de gegeven tips tijdens de workshops.

De Overijsselse Erfgoeddag 2021 wordt georganiseerd door Historisch Centrum Overijssel en Stichting IJsselacademie en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel. We haken met de Erfgoeddag in op het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis: ‘Aan het werk’.

Praktische info
– Doelgroep: vrijwilligers en medewerkers van musea, historische verenigingen en andere kleine erfgoedorganisaties in de provincie Overijssel
– Datum: vrijdag 8 oktober 2021, van 09.30 tot 16.30 uur
– Locatie: HOFtheater, Voorhof 2, 8102MH in Raalte
– Aanmelden: Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina. In verband met de coronamaatregelen en om meer organisaties de kans te geven deel te nemen vragen we je om je met maximaal 2 personen per organisatie aan te melden.

Maatregelen
Op de Erfgoeddag komen we fysiek bij elkaar in het HOFtheater. Wij volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid en bij aangescherpte maatregelen zullen wij je per e-mail inlichten wat dit betekent voor deze dag. Houd er rekening mee dat wij bij de ingang vragen naar een coronatoegangsbewijs. Om meer organisaties de kans te geven deel te nemen vragen we je om je met maximaal 2 personen per organisatie aan te melden en ieder persoon apart aan te melden via het formulier onderaan deze pagina.

Programma
09.30 – 10.00 uur: Inloop met koffie en thee
10.00 – 10.15 uur: Welkomstwoord door dagvoorzitter en directeur Vincent Robijn
10.15 – 10.35 uur: Presentatie van twee projecten waar erfgoedorganisaties mee aan het werk kunnen:
– Aan het werk met Overijsselse verhalen en collecties op MijnStadMijnDorp
MijnStadMijnDorp is het online platform en collectieregistratiesysteem voor erfgoedinstellingen in Overijssel. Er is hard gewerkt aan een nieuwe website die we graag aan jullie presenteren.
– Aan het werk met informatie en cursussen op Erfgoedplatform Overijssel
Het Erfgoedplatform Overijssel is een nieuwe website met als doelgroep kleine erfgoedorganisaties binnen de provincie. Vanuit deze website wordt in samenwerking met diverse partners allerlei relevante informatie en cursussen gedeeld.
10.35– 10.45 uur: Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Erfgoedplatform Overijssel
10.45 – 11.10 uur: Pauze met koffie en thee
11.10 – 11.40 uur: Aan het werk met subsidie aanvragen. Presentatie van Overijsselse fondsen op het gebied van cultuur en erfgoed door Wesley Holland, beleidsmedewerker cultuur en erfgoed bij de provincie Overijssel
11.40 – 12.15 uur: Presentatie van historische projecten: Bommen Berend in Overijssel, de textielcafés en fietsroutenetwerk in Twente en onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in Overijssel
12.15 – 13.15 uur: Pauze met lunch en gelegenheid tot netwerken
13.15 – 14.15 uur: Workshopronde 1: aan het werk met een verhalenproject, immaterieel erfgoed of erfgoededucatie
14.25 – 15.25 uur: Workshopronde 2: aan het werk met een verhalenproject, immaterieel erfgoed of erfgoededucatie
15.25 – 16.30 uur: Afsluitende borrel

Workshops
Workshop 1: Aan het werk met een verhalenproject!
In deze workshop geeft Lian van der Zon, adviseur erfgoed en publiek bij Erfgoed Gelderland, inspiratie voor op het starten van verhalenprojecten in Overijssel. Welke soorten verhalen zijn er? Wat is storytelling en oral history, en hoe zet je het in? Wat is je doel, wie zijn de deelnemers, wat heb je nodig en met wie ga je samenwerken? Maar ook: welke producten zijn er mogelijk en wat levert het op? Tijdens de workshop zal er zowel aandacht zijn voor het opzetten van een eigen verhalenproject als het aansluiten bij één van de verhalenprojecten van Stichting Overijsselacademie.

Workshop 2: Aan het werk met immaterieel erfgoed!
Immaterieel erfgoed; een lastig begrip waarover gemakkelijk verwarring ontstaat. Hoe kun je immaterieel erfgoed zichtbaar maken en borgen? En hoe presenteer ik het immateriële erfgoed in mijn organisatie en omgeving? Deze workshop gegeven door Pieter van Rooij, adviseur Erfgoedzorg bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, geeft je een kijkje in de wereld van het immaterieel erfgoed en wat het voor jouw organisatie kan betekenen. 

Workshop 3: Aan het werk met erfgoededucatie!
Overijsselse erfgoedorganisaties hebben mooie collecties en verhalen in de aanbieding. In deze workshop geeft Willemijn Zwart, directeur van educatief ontwerpbureau Komvoor, jouw organisatie handvatten om met erfgoededucatie aan de slag te gaan. Waar begin je en hoe kies je, je doelgroep? Hoe zorg je ervoor dat scholen daadwerkelijk gebruik gaan maken van jouw aanbod? Aan de hand van voorbeelden uit het Overijsselse educatieve aanbod geeft Willemijn praktische tips om mee aan de slag te gaan.

Meld je aan via onderstaande formulier.

Overijsselse Erfgoeddag 2021

    We houden zoveel mogelijk rekening met je voorkeur. Vol is vol.
    We houden zoveel mogelijk rekening met je voorkeur. Vol is vol.