Terug naar het overzicht

Online workshop collectieregistratie

VOLGEBOEKT – De meeste erfgoedinstellingen registreren hun (museale) objecten in een collectieregistratiesysteem. Dat vraagt specifieke inhoudelijke kennis over de objecten zelf, kennis over de wijze van registreren, maar ook een stukje management of organisatie. Zeker als deze taak de verantwoordelijkheid is van meer mensen binnen de organisatie. Hoe zorg je ervoor dat vrijwilligers en of medewerkers op dezelfde manier objectgegevens registreren? En wat te doen met gegevens die ooit zijn ingevoerd maar nu blijken te zijn vervuild, dubbel, onjuist, etc…. Hoe schoon je deze op?

Tijdens de workshop wordt er ingegaan op het maken van afspraken binnen de organisatie en procedures en standaarden rondom de basisregistratie van museale objecten. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van o.a. het Invulboek Objecten. Daarnaast krijgt u handvatten om gegevens in het registratiesysteem te kunnen opschonen.

Praktische informatie
Tijd: 9.30 tot max. 12.00 uur inclusief pauzes
Docent: Tamara van Zwol (digitaal-erfgoed-coach Erfgoedhuis Zuid-Holland)

De workshop is gratis voor erfgoedinstellingen uit het hele land. De workshop wordt online gegeven. U ontvangt minimaal een week van te voren per mail de online uitnodiging en het cursusmateriaal, inclusief de link naar het introductiefilmpje en een paar kleine opdrachten. Het is als voorbereiding op de online bijeenkomst prettig als u het cursusmateriaal van te voren hebt doorgenomen en eventueel de opdrachten voor uzelf al gemaakt. Deel van het cursusmateriaal is de online cursusmodule OpenRefine, voor het opschonen van data.

De bijeenkomst is zo interactief mogelijk. Naast een stukje theorie worden de opdrachten doorlopen, en gaan we vooral aan de slag met uw praktijkervaringen en vragen. Na de bijeenkomst is er mogelijkheid voor vragen of advies bij uw eigen digitaal-erfgoed-coach.

Interesse?
Meld u aan via de volgende website: https://www.zelfdoeninzh.nl/agenda-en-cursussen/2020/september/nde-online-workshop-registratie-en-opschonen-van-gegevens/

Deze workshop wordt op 30 september landelijk aangeboden op verzoek van erfgoedinstellingen en de digitaal-erfgoed-coaches. Deze cursus is ontwikkeld als onderdeel van het Steunpunt Digitalisering Erfgoedcollecties Zuid-Holland. Het Steunpunt is onderdeel van het programma Digitalisering Cultureel Erfgoed Zuid-Holland en financieel mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds, afdeling Zuid-Holland.