Terug naar het overzicht

Expositie ‘Dat jullie weten wat oorlog is’

‘O Derk, mijn steun in ’t leven, ik kan je niet missen, ik kan het niet, moeten onze kinderen zo jong reeds vaderloos zijn?’ Een wanhoopskreet uit 1945 van Pietertje te Rietstap, op het moment dat doordringt dat haar man door de Duitsers is doodgeschoten. Pietertjes oorlogsdagboek is na 75 jaar gepubliceerd onder de titel ‘Dat jullie weten wat oorlog is’. De aan het dagboek gewijde expositie is nu te bekijken in het Historisch Informatie Centrum in Hardenberg.

Hartverscheurend beschrijft Pietertje te Rietstap in haar dagboek de arrestatie, gevangenschap en executie van haar man Derk. De boerderij van het jonge stel aan de grens bij Hardenberg heeft zich tijdens de oorlog ontwikkeld tot uitvalsbasis van de Trouw-verzetsgroep in Bergentheim en omgeving. Zelfs landelijke kopstukken van de illegale krant vinden hier onderdak. Vlak voor de bevrijding moet Derk te Rietstap met elf lotgenoten hun verzetswerk met de dood bekopen.

Na 75 jaar hebben Pietertjes kinderen haar hartenkreten vrijgegeven voor publicatie. De aantekeningen van de verzetsvrouw bieden een aangrijpende indruk van wat de oorlog met mensen kan doen. Van pure wanhoop tot de rotsvaste overtuiging voor de goede zaak te vechten, Pietertjes dagboek is een relaas over verdriet en volharding. Het weerspiegelt het onvoorstelbare leed dat de Tweede Wereldoorlog achterliet.

Historici Ewout van der Horst en Kay-Leigh de Weerdt hebben Pietertjes verhaal voorzien van context, duiding en moderne spellingswijze. Hierdoor grijpen de rauwe emoties van de oorlogsweduwe de lezer nog meer bij de keel.

De expositie is te zien in de maanden juli, augustus en september in het Historisch Informatie Centrum in Hardenberg. Toegang is gratis, wel uitsluitend na telefonische aanmelding via 06 – 153 792 24 (P. van Weerden) of per e-mail naar stadswandeling@hvhardenberg.nl.

Oorlogsdagboek van Pietertje te Rietstap, 75 jaar later gepubliceerd