Terug naar het overzicht

Virtual reality tour: Deventer Bezet & Bevrijd

Dit jaar viert Nederland 75 jaar vrijheid. Landelijk kijken we terug op de Tweede Wereldoorlog en vieren we het feit dat de bevrijding alweer 75 jaar achter ons ligt. Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal neemt bezoekers door middel van een virtual reality tour mee op een historische reis door de tentoonstelling ‘Deventer Bezet & Bevrijd’ in Museum De Waag in Deventer.

De tentoonstelling vertelt via film- en geluidsfragmenten, foto’s, kaarten en talloze voorwerpen over de aangrijpende gebeurtenissen in Deventer, waaronder de bombardementen – de IJsselbruggen waren een belangrijk doelwit –, het dagelijks leven onder de Duitse bezetting, het verzet en het lot van de Joodse gemeenschap in Deventer. De virtuele tour geeft de bezoeker een unieke inkijk in het leven in Deventer van 75 jaar geleden.

“In de tentoonstelling is er ook veel aandacht voor de verschillende vormen van verzet in Deventer. Van het vaak ‘vergeten’ linkse verzet in ‘Moskou aan de IJssel’ tot aan hulp aan onderduikers, het gewapend verzet en het Twentoldrama. Voor deze tentoonstelling hebben we nauw samengewerkt met diverse partijen zoals het Etty Hillesum Centrum en Historisch Centrum Overijssel maar ook met veel particulieren. Mede dankzij hen zijn in De Waag veel indrukwekkende herinneringen aan deze aangrijpende tijd samengebracht.” vertelt interim-directeur en gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen.

Oorlogsaffiche Winterhulp bloemencollectie ontworpen door Jan Lavies, 1941, collectie Historisch Centrum Overijssel

Voor deze tentoonstelling heeft Historisch Centrum Overijssel beeldmateriaal aangeleverd en zijn er een aantal affiches in bruikleen gegeven aan Deventer Verhaal. Zoals het oorlogsaffiche ‘Winterhulp Nederland bloemencollectie’. Jan Lavies was voor de Tweede Wereldoorlog een gevierd ontwerper die internationaal aanzien genoot met zijn art deco stijl en zijn zwierige, optimistische afbeeldingen waarbij hij vooral heldere kleuren gebruikte. Op de met zwarte achtergrond en rood-wit-blauw omrande affiche (1941) roept de bloemenregen de mensen op om te doneren aan de Winterhulp Nederland, de door de Duitsers ingestelde liefdadigheidsinstelling. Tijdens de bezetting hield Lavies zich onder meer bezig met het vervalsen van persoonsbewijzen.

Een mooie samenwerking om een indrukwekkende tentoonstelling neer te zetten. De virtuele tentoonstelling Deventer Bezet & Bevrijd wordt geheel kosteloos aangeboden en is nu te zien en te beleven op www.museumdewaag.nl/vr