Terug naar het overzicht

Afscheid Johan Seekles

Na een ambtelijke carrière van 42 jaar in het Nederlandse archiefwezen neemt Johan Seekles op 22 juni 2021 afscheid van de medewerkers van Historisch Centrum Overijssel. Na zeven jaar bij het toenmalige Algemeen Rijksarchief in Den Haag begon Johan op 1 mei 1986 bij het toenmalige Gemeentearchief Zwolle in de functie van gemeentelijk archiefinspecteur en relatiebeheerder particuliere archieven. Met het vertrek van Johan verliest het HCO een betrokken, bevlogen, deskundige en hulpvaardige collega.

Gedurende die 35 jaar heeft Johan zich als archiefinspecteur, archivaris en publicist volop ingezet ten behoeve van de Overijssels archieven. Zo heeft Johan ruim 450 inventarissen of plaatsingslijsten vervaardigd. Tot 2018 was hij als gemeentelijk archiefinspecteur actief betrokken bij het archiefwettelijk toezicht op de documentaire informatievoorziening bij de gemeenten Zwolle, Deventer, Kampen, Hardenberg/Ommen en Enschede/Losser.

Johan vond het bevorderen van medezeggenschap en inspraak bij de ontwikkelingen in en de koers van de organisatie belangrijk. Ruim 30 jaar is hij actief geweest als voorzitter cq lid van de Ondernemingsraad. Zijn bijzondere belangstelling ging daarnaast uit naar grensoverschrijdende samenwerking met archiefdiensten en historici in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, vooral binnen het Euregionale project “Adel Verbindet”. Als één van de oprichters is hij betrokken bij de Nederlands-Duitse Arbeidskring voor Adelsgeschiedenis, die tot doel heeft om door publicaties en congressen de geschiedenis van en kennis over de adel aan weerszijden van de grens levend te houden.

Vanwege de coronabeperkingen zal het afscheid in de beperkte kring van collega’s plaatsvinden. Mocht je toch graag Johan willen feliciteren met zijn pensionering of anderszins persoonlijk contact met hem willen opnemen, stuur dan een bericht naar j.j.seekles@planet.nl of telefonisch via 0572-393646.

Portretfoto HCO-collega Johan Seekles